Keress rá a „UI designer” kifejezésre a Google-ben, és ne lepődj meg ha még jobban összezavarodsz. Az sem sokat segít, hogy a UI és a UX gyakran egybe van kapcsolva, így nehezen átlátható, hol végződik az egyik, és hol kezdődik a másik.

De ne aggódj ez a bejegyzés azért született meg hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba!

Bár a kettő elválaszthatatlanul összefügg, fontos tudni, hogy a felhasználói felület tervezése egy önálló terület. Persze van némi átfedés, de végső soron a felhasználói felület tervezése saját feladatsorral rendelkezik, és ezért teljesen más készségeket igényel.

(Ha érdekel a UX design is, IDE kattintva olvashatsz róla bővebben)

A UI tervező jelentése

A UI design az angol User Interface Design kifejezésből ered, amely egy weboldal vagy alkalmazás felhasználói felületének kialakítását jelenti. Az alkalmazások készítésének egyik alapvető eleme.

A UI tervező feladata, hogy a meglévő szerkezetet és a tartalmat a lehető legvonzóbban tálalja a célcsoport számára. A felhasználói felület legegyszerűbb definiálása, hogy a felhasználó és a szoftver közötti érintkezési pont, vagyis bármi, amivel a felhasználó kapcsolatba lép. Ilyen például az általános stílus, animációk, hangok, tipográfia stb. Ennek olvasása közben azt is gondolhatnák, hogy a UI fejlesztő a grafikus szinonimája, de ezt korántsem igaz.

Ahhoz, hogy a felhasználók maximálisan elégedettek legyenek és az oldal minden szempontból megfelelően teljesítsen, komoly tervezésre és tesztelésre van szükség.
Míg a grafikus általános arculattervezéssel foglalkozik, kezdve a szórólapoktól a névjegykártyán át egészen a céges logóig, addig a UI tervező kifejezetten a webes platformok világára szakosodott. Ennek része a grafikai munkák mellett többek között az oldalfelépítés és a navigáció megtervezése is. Összességében az, hogy a vizuális megjelenést a felhasználó számára a lehető legvonzóbb módon tálalja. És igen, azt is a UI tervező választja ki, hogy a szürke 50 árnyalata közül éppen melyik fog a legjobban mutatni a weboldalon.

UI tervező feladatai

Nézzük, milyen feladatokkal foglalkozik egy UI tervező a mindennapi munkavégzés során:

Szorosan együttműködik a UX tervezővel és a fejlesztőkkel

megérti a UX tervező által kialakított folyamatokat

kutatásokat végez a megfelelő design kialakításának érdekében

gombokat, ikonokat és animációkat tervez

tipográfiát (betűstílus) és színpalettákat választ és tervez

kialakítja a brandinget

felhasználói útmutatókat készít

wireframeket, azaz drótvázakat és UI prototípusokat készít

Szorosan együttműködik a UX tervezővel és a fejlesztőkkel

reszponzív tervezés: különböző kijelzőméretekre is tervez

a fejlesztőkkel együttműködve felel a megvalósításért

Egy UI tervező tehát egyszerre érzi és tudja, hogy egy adott digitális termékhez milyen stílusirányzat passzol, és ezeket megtervezi és el is készíti. A munka során szorosan együttműködik a UX-esekkel és a fejlesztőkkel. Nem utolsó sorban pedig folyamatosan követi a legújabb vizuális trendeket, hogy tudása és szemléletmódja naprakész legyen.

Miért fontos a UI tervező feladata?

Nézzük meg ebből a szemszögből. Egy jól megtervezett felület használata nem igényel gondolkodást.

Nézd meg akár a kedvenc alkalmazásod, weboldalad: könnyű a szemnek, és egyszerű a használata, igaz? Amikor először lépsz egy felületre, nem töltesz hosszú éveket azzal, hogy hogyan juthatsz el A-ból B-be.

A felhasználói felület tervezője kulcsfontosságú ebben. Az emberi felhasználóra és az elme működésére gondolnak. Olyan dolgokat használnak, mint a minták, a térközök és a színek a felhasználó irányítására.

 A felhasználói felület tervezője nemcsak kreatív lény, a felhasználó „cipőjébe” lépnek, azaz át érzik az adott problémát, és minden szakaszban előre látják, mire számítanak. Ezután ezt az empátiát használják fel vizuális, interaktív elemek tervezésére, amelyek a felhasználó számára természetesnek tűnő módon reagálnak.

Tegyük fel, hogy egy alkalmazás segítségével új lakást keres. Különösen módon az egyik bejegyzés vonz téged, ezért megnézed a galériát. Egy teljes méretű kép veszi át a képernyőt, 1/5 felirattal. Tudod, hogy több kép is van, ezért az ujjaddal lapozod a galériát. Nem volt erre utasítás, valahogy csak tudtad.

Ez UI tervezőjének munkája. Átgondolják, mire számíthat a felhasználó, és ennek megfelelően alakítják ki az alkalmazás felületét.

Összesítve

A felhasználói felület tervezésével kapcsolatos munka rengeteg változatosságot kínál és sok készséget magában foglal. Természetesen a felhasználói felület tervezőinek éles vizuális szemre van szükségük, de nem lebecsülendő a pszichológiai szempont sem. Felhasználóbarát felületek tervezéséhez meg kell értenie az emberek működését – és azt, hogy az egyes vizuális, interaktív elemek hogyan alakítják az élményeiket.

Remélhetőleg most már világos elképzelésed van arról, hogy mit csinál egy UI-tervező.