A yin és a yang több szempontból is hasonlít a UI és a UX-re. A pár nem csak elválaszthatatlan, nem tud egymás nélkül létezni, de nagyon kevesen vannak, akik különbséget tudnak tenni a kettő között. Oké, ez talán túlzás a UI és UX dizájn tekintetében, de ki tudja itt valójában, hogy melyik a yin és melyik a yang? Minden további nélkül vessünk egy pillantást a szakmára. Tisztázzuk, mi is az a UX tervezés.

 

(Ha érdekel a UI design is, IDE kattintva olvashatsz róla bővebben)

A UX tervező jelentése

UX, a user experience rövidítése, magyarul a felhasználói élmény megtervezését jelenti.

Az UX fejlesztő egy olyan szakember, aki az alkalmazások olyanná alakításáért felelős, amelyet az emberek szívesen használnak. Ezt úgy teszik, hogy tanulmányozzák a felhasználói élményt, és tesztelik, mennyire hatékonyak az egyes feladatok, miközben számos különböző megközelítéssel javítják a könnyű kezelhetőséget.

Mivel foglalkozik egy UX tervező?

A UX a jelenlegi gyakorlatban egy cég és termékének felhasználói élményét építi fel, azt elemzi és optimalizálja.

Az UX-tervező feladata a digitális termékkel vagy eszközzel való interakció során felmerülő összes felhasználói élmény kutatása, tervezése és megvalósítása. Emellett konzultálnak az ügyfelekkel, hogy jobban megértsék igényeiket és céljaikat, használhatósági tesztelést, termékprototípusokat készítenek, valamint versenytárs- és felhasználói elemzéseket végeznek. Mindez azt jelenti, hogy egy UX tervező részben piackutató, designer és project manager, a UX tervező pedig a cég és a felhasználók közötti interakciók javításáról, fejlesztéséről szóló tevékenység. Tehát a UX egész egyszerűen azon feladatok összessége, melyek egy termék hatékony és élvezetes használatának megteremtésére irányulnak.

Miért fontos a munkája?

A UX-fejlesztők megértik a nagy képet, megtervezik a weboldal mögötti szervezeti struktúrát és megvalósíthatóvá teszik az oldal bizonyos interaktív komponenseit. A legfrissebb iparági és kulturális trendeknek kell megfelelniük.

A sikeres UX-fejlesztővé válás többet jelent, mint egyszerűen egy vonzó weboldal tervezésének ismeretét. Könnyen használható terméket kell létrehozni. A nagyszerű webdizájn az, amely megérti és alakítja az emberi viselkedést tudja, hogy az emberek mit akarnak látni, és ezt beépítik a tervezési koncepcióba.

Az UX-fejlesztés, új technikai stratégiák és programok létrehozása, kombinálásával a UX tervezésével és esztétikájával egy UX-fejlesztő praktikus és vonzó online terméket hozhat létre. Azoknál a cégeknél, amelyek üzleti modellje weboldalaikra vagy e-kereskedelmi platformjaikra támaszkodik, minél élvezetesebb a felhasználói élmény, annál több időt töltenek az ügyfelek a platformon, és ezáltal a vállalat valószínűleg annál sikeresebb lesz, nem utolsó sorban a látogató vissza térése, illetve egy webshop esetében a vásárlási cél elérése is garantált.

Következtetés

Nincs okunk hosszas következtetéseket írni, mivel a lényeg:

Ügyfeleink számára hoznak létre egyre jobb felhasználói élményt így cégük is jobban teljesít majd.

És ne elégedj meg az egyszeri sikerekkel! A felhasználói élmény javítása azt jelenti, hogy folyamatosan új dolgokat tudunk meg az ügyfelekről, és az idő múlásával optimalizáljuk az ügyfelek útját.